Péče o uši

14.01.2013 15:27

 

S pravidelnou péčí o uši, by se mělo začínat u štěňat relativně brzy. U takto mladého zvířete, hlavně proto, aby si na tento, často pro psy nepříjemný úkon již od malička zvyklo a v pozdějším věku, kdy je pravděpodobnější větši tvorba ušního mazu, s sebou nechalo bez potíží manipulovat.


Frekvence čištění uší je velice individuální v závislosti na plemeni, stáří a celé řady dalších faktorů, ale obecně lze doporučit za normálních okolností čištění zhruba jednou za měsíc. K tomuto účelu je nejvhodnější použít komerčně vyráběné přípravky na čištění uší u zvířat. Tyto preparáty se vyznačují tím, že mají schopnost rozpouštět ušní maz a částečně desinfikují povrch zvukovodu. Čistící roztok aplikujeme přímo do ucha a poté zvukovod přes kůži krátce promneme. Zvíře je pak samo schopno přebytečný roztok s nečistotami vyklepat z uší na vnitřní stranu ušního boltce, kde jej po chvíli utřeme do sucha.


Je zapotřebí zdůraznit, že v případě, že je ušní boltec nebo zvukovod zarudlý, je na něm nahromaděno velké množství ušního mazu, nebo z něho vytéká hnis, je tento stav pro zvíře velice bolestivý a není vhodné uši čistit bez předchozí konzultace s veterinárním lékařem.